Взаємодія ліків та їжі — явище, яке може мати суттєвий вплив на розвиток фармакологічного ефекту ЛП чи на виникнення ускладнень фармакотерапії. З іншого боку, тривалий прийом ліків може спричинити розвиток порушень функцій травної системи (таблиця).
Таблиця. Основні результати взаємодії ліків та харчових продуктів
| ЛП | Харчовий продукт | Результат взаємодії | 
| Препарати заліза, перорально | Їжа, що містить фітинову кислоту (пшоно, манна крупа, квасоля, горох та ін.) | Утворення комплексів, що не всмоктуються | 
| Препарати заліза перорально | М’ясні страви, свіжі фрукти, овочі | Підвищення швидкості та ступеня повноти всмоктування | 
| Макроліди, лінкозаміди, | Тонізуючі напої, «Фанта», «Пепсі-кола» тощо | Зменшення всмоктування, зниження ефективності препаратів | 
| Антагоністи кальцію (окрім амлодипіну, дилтіазему), терфенадин, циклоспорин | Грейпфрутовий сік | Пригнічення метаболізму препаратів у печінці, підвищення їх ефективної концентрації в сироватці крові, розвиток токсичного ефекту | 
| Глюкокортикостероїди: | Молоко | Підвищення швидкості | 
| НПЗП: диклофенак натрію, індометацин, бутадіон | ||
| Антибіотики групи тетрацикліну | Утворення комплексів, що не всмоктуються | |
| Антибіотики групи пеніцилінів і цефалоспоринів | Зниження швидкості та ступеня всмоктування | |
| Солі калію, панкреатин, панкурмен, бісакодил | Розчинення кислоторезистентної оболонки таблеток, порушення всмоктування, руйнування діючої речовини | |
| Ліки у формі таблеток | Лужні мінеральні води | Руйнування оболонки, зменшення всмоктування лікарських речовин, | 
| Сульфаніламіди | Посилення всмоктування, зниження ймовірності випадання продуктів ацетилювання сульфаніламідів в осад і утворення сечових каменів | |
| Саліцилати, барбітурати, ацетазоламід, нітрофурани, буформін | Кислі фруктові та овочеві соки | Підсилюють фармакологічний ефект | 
| Еритроміцин, ампіцилін, циклоспорин | Зниження ефективності препаратів | |
| Кальцію хлорид, ібупрофен, фуросемід, ізоніазид, метамізол, тетрациклін | Вишневий та порічковий соки | Уповільнення всмоктування препаратів | 
| Еритроміцин, ампіцилін, ібупрофен, фуросемід | Цукрові сиропи | Уповільнення всмоктування препаратів | 
| Парацетамол, ацетилсаліцилова кислота, циметидин, морфін, кодеїн, атропін, галоперидол, оральні контрацептиви | Напої, що містять танін і кофеїн (кава, чай) | Зниження швидкості та ступеня всмоктування препаратів | 
| Нейролептики фенотіазинового ряду | Зниження ефективності внаслідок випадання в осад | |
| Антикоагулянти | Їжа, багата на вітамін К | Зниження терапевтичної ефективності | 
| Солі кальцію | Їжа, багата на щавлеву кислоту | Утворення нерозчинних сполук, зниження терапевтичної ефективності | 
| Гіпотензивні препарати | Калина, горобина, полуниця, буряк | Потенціювання гіпотензивного ефекту, різке зниження АТ | 
| Калієзберігаючі діуретики (спіронолактон, тріамтерен), інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту | Їжа, багата на солі калію (картопля в лушпинні, ізюм, курага, інжир, горіхи) | Гіперкаліємія, аритмія | 
| Ізоніазид | Їжа, багата на жир | Зменшення всмоктування | 
| Антидепресанти (інгібітори МАО), психостимулятори | Їжа, багата на тирамін: сир, бринза, маринований і копчений оселедець, м’ясні та рибні консерви, червона і чорна ікра, копчені ковбаси, кава, шоколад, пиво, вина (рислінг, херес), банани, ананаси, лимони, апельсини, мандарини, виноград, чорна і червона смородина, фініки | «Сирний синдром» — різке підвищення АТ, гіпертонічний криз, судоми | 
| Препарати леводопи: Наком, Мадопар, Синемет | Їжа, багата на вітамін В6: м’ясо, риба, молоко, сир, соя, борошно пшеничне і житнє, кукурудза, ячмінь, дріжджі | Зниження терапевтичної ефективності | 
| Сульфаніламіди | Продукти, що містять фолієву кислоту: боби, томати, печінка, нирки | Зниження терапевтичної ефективності (аж до повної відсутності антибактеріального ефекту) | 
| Вітамін С | Огірки, кабачки, петрушка | Зниження терапевтичної ефективності | 
| Антигістамінні препарати блокаторі Н1— та Н2-гістамінових рецепторів; цукрознижувальні похідні сульфонілсечовини; нітрогліцерин | Їжа, багата на нітрати | Утворення нітросполук з канцерогенною активністю | 
Проблема В.л.ї. має декілька аспектів, основні з яких: вплив компонентів їжі на терапевтичну ефективність ЛП; вплив компонентів їжі на токсичність ліків; вплив ЛП на фізіологічні процеси травлення; вплив ліків на виникнення патології травної системи; клініко-фармацевтичні аспекти застосування БАД; компенсація ЛП відсутніх у їжі фізіологічно активних елементів (вітамінів, білків, мікроелементів тощо); медикаментозне лікування у разі захворювань, спричинених харчовими продуктами. При взаємодії ліків, їх метаболітів та їжі в організмі відбуваються складні процеси, однак вони підлягають загальним закономірностям, що мають місце при одночасному надходженні в організм різних чужорідних речовин (ксенобіотиків). Основні чинники, які враховують при В.л.ї.: фізико-хімічні властивості лікарської речовини в ЛП, особливості фармакокінетики лікарської речовини, лікарську форму, кількість і склад їжі, фізіологічний стан органів травної системи.
Шляхи можливого впливу їжі на фармакокінетичні параметри ЛП: на всмоктування лікарських речовин із травного тракту; на біодоступність ліків (пресистемний метаболізм у стінках кишечнику, в печінці при першому проходженні через систему цитохрому Р450); конкурентний антагонізм або синергізм лікарських речовин і компонентів їжі на рівні механізму дії; вплив на швидкість виведення речовини (метаболітів). Найбільш суттєво їжа впливає на процес всмоктування лікарських речовин у шкт. можливі такі варіанти взаємодії: хімічна та фізична взаємодія лікарських речовин і компонентів їжі (адсорбція, покриття ліків слизом, проникність ліків усередину харчової грудки та ін.); зміна рн у шлунку і, як наслідок, зміна ступеня іонізації лікарських речовин; конкурентний антагонізм лікарських речовин і компонентів їжі за білки-переносники (при активному механізмі транспорту); зміна часу знаходження ліків у шлунку (кишечнику); метаболізм лікарських речовин під впливом мікрофлори кишечнику.
На етапі всмоктування можуть впливати також такі чинники, як ступінь наповнення шлунка, фізико-хімічні властивості лікарських речовин (розмір молекули, розчинність, стабільність, ступінь іонізації та ін.), здатність їх до комплексо-, хелато- та іоноутворення, вплив об’єму, складу і в’язкості секретів, проникність слизової оболонки травного тракту для лікарської субстанції та харчових продуктів, вплив на мікрофлору, що бере участь у метаболізмі препарату. Істотний вплив на вираженість В.л.ї. чинить також лікарська форма препарату. ЛП у рідких лікарських формах менше піддаються впливу їжі, оскільки можуть відносно вільно переміщатися зі шлунка в кишечник, минаючи харчову грудку. Тверді лікарські форми при одночасному прийомі з їжею можуть тривалий час затримуватися в порожнині шлунка, що порушує всмоктування діючих речовин. Для твердих лікарських форм ступінь взаємодії з їжею залежить від розміру часток, наповнювачів, матеріалу покриття. Найменше піддаються впливу їжі ЛП, отримані на основі мікрогранул і часток із плівковим покриттям. Особливо чутливі до прийому їжі таблетки з кишково-розчинним покриттям. їх одночасний прийом з їжею затримує препарат у шлунку та істотно перешкоджає всмоктуванню лікарської речовини. При сполученні ліків з лужною їжею (рідиною) можливе розчинення оболонки та руйнування діючої речовини, коли препарат знаходиться в шлунку. Звідси загальні рекомендації для поєднання ЛП: ліки резорбтивної дії найбільш раціонально приймати за 30–40 хв до їди, запиваючи 50–100 мл кип’яченої чи дистильованої води; біодоступність ліків, погано розчинних у воді, підвищується, якщо запивати їх великою кількістю рідини; біодоступність ЛП, добре розчинних у воді, практично не залежить від кількості випитої рідини. Крім того, варто враховувати деякі загальні положення: при прийомі ліків до їди зменшується можливість їх взаємодії з компонентами їжі, виключається вплив компонентів їжі на всмоктування ліків і обмежується негативний вплив травних соків на ліки; їжа стимулює виділення жовчі, що сприяє всмоктуванню ліпофільних речовин, тому ліпофільні препарати доцільно призначати після їди; м’ясна і рослинна їжа, молоко змінюють рн сечі в лужний бік і зумовлюють виведення ліків — слабких кислот (саліцилатів, барбітуратів та ін.); харчові продукти, багаті на кислі еквіваленти (цитрусові, журавлина, оливи та ін.), зумовлюють виведення ліків — слабких основ і підсилюють дію ліків — слабких кислот.
Викторов А.П., Передерий В.Г., Щербак А.В. Взаимодействие лекарств и пищи. — К., 1991; Деримедведь Л.В., Перцев И.М., Шуванова Е.В. и др. Взаимодействие лекарств и эффективность фармакотерапии. — Х., 2002; Зупанец И.А., Викторов А.П., Бездетко Н.В. и др. Фармацевтическая опека: взаимодействие лекарств и пищи // Провизор. — 2003. — № 5.
